rain-tips-1280x305

5 + 1 sfaturi pentru conducerea pe carosabil umed

Zilele ploioase pot cauza probleme șoferilor.

Vă reamintim câteva sfaturi simple pe care ar trebui să le urmați pentru călătorii bune și sigure.

Încetinește

Cea mai bună modalitate de a evita alunecarea cauzată de apă, murdărie, ulei etc. este să încetinești. Conducerea cu viteză mai mică permite anvelopelor să aibă mai mult contact cu drumul, ceea ce duce la o mai bună aderență.

Păstrați distanța față de mașina din față

Conducerea în ploaie necesită utilizarea atentă a tuturor punctelor de control majore - volan, ambreiaj, frâne și accelerație - precum și o distanță de siguranță mai mare pentru posibile erori și situații de urgență.

Distanța de frânare pe umed este de 3 ori mai mare decât pe suprafața uscată, așa că ar trebui să păstrați o distanță mai mare între mașina și vehiculul din față decât în condiții uscate.

 Fii pregătit pentru transportul tău

Când începi o călătorie ploioasă, pantofii tăi vor fi umezi și vor aluneca ușor de pe pedale. Frecați tălpile pantofilor pe podeaua mașinii înainte de a porni motorul. Toți șoferii ar trebui să verifice în mod regulat dacă farurile, stopurile, luminile de frână și semnalizatoarele lor funcționează corect. De asemenea, trebuie să vă asigurați că ștergătoarele dumneavoastră funcționează și că lamele lor sunt în stare bună.

Recapata controlul dupa o alunecare

Dacă mașina dumneavoastră alunecă, nu uitați să nu aplicați frânele rapid sau repetat dacă aveți un sistem ABS. Aplicați o presiune puternică și constantă asupra frânelor și conduceți în direcția de alunecare.

Dacă ploaia este foarte abundentă, oprește-te!

Ploaia abundentă poate supraîncărca ștergătoarele, lăsând o peliculă de apă care acoperă parbrizul. Când vizibilitatea este atât de limitată încât marginile drumului sau alte mașini nu sunt vizibile de la o distanță sigură, este timpul să ieșiți de pe șosea și să așteptați până când ploaia se va opri.

Cel mai bine este să vă opriți în parcări sau în alte zone protejate. Dacă marginea drumului este singura ta opțiune, mergi cât poți de departe și așteaptă să treacă furtuna. Țineți farurile aprinse și aprindeți luminile de alarmă pentru a alerta alți șoferi.

Verificați-vă anvelopele sistematic

Verificați întotdeauna anvelopele înainte de a pleca la drum. Asigurați-vă că efectuați următoarea întreținere standard:

Păstrați-vă anvelopele umflate corespunzător. Presiunea corectă a aerului pentru anvelopele dvs. este determinată de producătorul vehiculului și poate fi găsită pe marginea ușii vehiculului, pe stâlpul ușii și pe ușa carcasei sau pe ușa pentru combustibil. Este menționat și în manualul de utilizare. Numărul de pe partea laterală a anvelopei nu este presiunea de aer recomandată - este presiunea maximă a aerului din anvelopă.

Ar trebui să verificați presiunea aerului din anvelopă cel puțin o dată pe lună. Verificați adâncimea benzii de rulare a anvelopelor. Adâncimea normală a benzii de rulare vă ajută să evitați derapajul și alunecarea apei.

 Încercați să evitați acvaplanarea

Acvaplanarea are loc atunci când apa de ploaie este mai puternică decât poate îndepărta greutatea mașinii. Presiunea apei face ca vehiculul dumneavoastră să alunece pe un strat subțire de apă care se acumulează între anvelope și drum. În acest moment, mașina dvs. poate pierde complet contactul cu drumul, riscând să alunece sau să fie în afara benzii sau chiar în afara drumului.

Pentru a evita acvaplanarea, mențineți anvelopele la presiunea de aer potrivită, mențineți o banda de rulare bună a anvelopelor și înlocuiți-le atunci când este necesar. Încetiniți când drumul este ud și stați departe de gropile pline cu apă.

Încercați să urmăriți anvelopele de la vehiculele din față.

Dacă derapați, nu frânați și nu virați brusc. Acest lucru ți-ar putea face mașina să alunece. Relaxați-vă piciorul pe accelerație până când mașina încetinește și puteți avea un contact mai bun cu drumul.

Dacă trebuie să frânezi, fă-o ușor, cu mișcări ușoare repetitive. Dacă mașina dvs. are ABS, atunci frânați în mod normal, computerul mașinii va simula mișcarea repetitivă ori de câte ori este necesar.

CITESTE MAI MULT INCHIDE
couple-newsletter2
Abonare la Newsletter pentru a fi primul care află despre ultimele noastre oferte, reduceri și programe noi.